Tampere 1918

Aika on nyt kypsä vuoden 1918 laajalle käsittelylle museonäyttelyssä. Sisällissodan tärkeimmän kaupungin, Tampereen, tapahtumat tuodaan Vapriikin näyttelyssä monipuolisesti ja eri näkökulmia valottaen yleisön nähtäväksi. Näyttelyn yhdeydessä julkaistu samanniminen kirja on vuoden 2008 Tieto-Finlandia-ehdokas.

"..vaikuttaa ensivilkaisulla yhdeltä vuoden tärkeimmältä näyttelyltä." (Jukka Harju, Helsingin Sanomat 25.4.2008)
"Nykyteknologia osoittaa Vapriikin näyttelyssä voimansa" (Maila-Katriina Tuominen 24.4.2008. Aamulehti)
"Ihailtavaa työtä vaikeasta aiheesta"(Aamulehden Moro-liite 30.4.2008)

Kuva: Marika Tamminen, Vapriikin kuva-arkisto

Tampere 1918 -näyttelyssä on ensimmäistä kertaa esillä todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Tampereen museoiden kokoelmiin kuuluvan esineistön keräsi silloinen Hämeen museon johtaja Gabriel Engberg. Näyttely tuo esille myös laajan ja osin ennennäkemättömän kuva-aineiston Vapriikin kuva-arkistosta.

Kuva: Marika Tamminen, Vapriikin kuva-arkisto

Näkökulmia tarjoavat molempien osapuolten taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Äänien, kertovan materiaalin ja uuden tekniikan avulla eri kokemukset tuodaan elämyksellisesti esille. Näyttelystä löytyy mm. interaktiivinen kartta, josta voi tutkiskella kaupungin tapahtumapaikkoja. Näyttely ja siihen liittyvä kirja valottavat myös vuoden 1918 tapahtumien taustoja sekä niiden vaikutuksia myöhempinä vuosikymmeninä. Näyttelyn päättää katsaus sodan muistoon ja tulkintoihin.

Kuva: Marika Tamminen, Vapriikin kuva-arkisto

Asiantuntijajäseninä näyttelytoimikunnassa ovat toimineet FT Tuomas Hoppu, dos. Marko Tikka ja professori Pertti Haapala Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitokselta. Näyttelyn visuaalisesta puolesta vastaa monia suurnäyttelyitä Tampereelle ja muualle Suomeen toteuttanut arkkitehti Taina Väisänen. Grafisesta toteutuksesta vastaa Kaarina Marttila. Vapriikin puolesta näyttelyn parissa ovat työskennelleet projektipäällikkö Kimmo Antila, museoamanuenssi Minna Honkasalo, tutkija Mari Lind ja tutkija Antti Liuttunen. Näyttely on suurponnistus Vapriikin konservaattoreille, näyttelyverstaalle ja koko henkilökunnalle. Näyttelyssä on ollut monia yhteistyökumppaneita: Tampereen yliopiston historiatieteen ja filosofian laitos, Työväenmuseo Werstas, Kansanarkisto, Sotamuseo, Pohjanmaan museo, Tampereen suojeluskunta- ja lottamuseo ja Tampereen seurakunnat sekä lukuisat muut tahot ja yksityishenkilöt ovat auttaneet näyttelyn aineiston hankkimisessa.

>> Prologi


Vapriikki sai kunniamaininnan Vuoden museo -kilpailussa

Vapriikin 1918-näyttely on saanut kunniamaininnan kovatasoisessa Euroopan Vuoden museo -kilpailussa (EMYA) Bremerhavenissa 21.5. Loppukilpailussa oli tänä vuonna mukana 34 museota eri puolilta Eurooppaa. Suomesta ehdolle pääsi neljä museota (Vellamo merikeskus, Poliisimuseo, Mobilia ja Tampere 1918).
www.europeanmuseumforum.info

» Tampere 1918 Mobiili-opas

» Aukioloajat

HUOM: Näyttely sisältää materiaalia, joka saattaa tuntua järkyttävältä. Suosittelemme näyttelyä vasta 13 vuotta täyttäneille.

Päivä Tampereella 1918